G

GARRIGUE
(francouzsky) Typ vřesovišť, který se vyskytuje v oblasti Languedoc-Roussillon

GOUT DE TERROIR
(francouzsky) Výraz doslova znamená „chuť země“ a označuje určité aroma udělované určitými půdami, nikoli nezbytně chutí půdy samotné, vínům vyrobeným z hroznů na ní pěstovaným.

GIRONDE
Řeka protékající oblastí Bordeaux (v překladu „žirod“).

GLYCERINOVÁ STOPA
Olejová stopa, kterou na sklence vytvářejí kvalitní vína s dostatečným obsahem alkoholu a tudíž i glycerinu. Jeho obsah, podobně jako obsah alkoholu, je tím vyšší, čím je vyšší cukernatost vinného moštu .

GOBELET
Je to nízký způsob vedení révy vinné s krátkým řezem na čípky a bez opěrného zařízení. Využívá se především v teplých, jižních vinařských oblastech.

GRAPEY
(anglicky) Výraz by se měl používat pro označení aroma nebo chutě připomínající spíše hrozny, než vlastní víno a je charakteristické zejména pro vína německá a vína vyráběná z různých odrůd Muškátu nebo odrůd podobných.

GRAND CRU
(francouzsky) Doslova znamená „velký vzrůst“; v regionech, jako je Burgundsko, kde se používání tohoto termínu přísně dodržuje, reálný význam má (tak např. víno z takto označené vinice by mělo být velké, vzhledem ke kvalitě ročníku), ale v jiných vinařských oblastech, kde kontroly nejsou tak přísné nebo se neprovádějí vůbec, znamená málo.

GRAND VIN
(francouzsky) Termín se běžně používá v Bordeaux a vztahuje se k hlavnímu vínu prodávanému pod slavným, známým jménem statku a bylo vyrobeno jen z těch nejkvalitnějších sudů. Vína, která jsou během tohoto procesu vyloučená, přechází pod další tzv.druhá, třetí a někdy i čtvrtá vína a prodávají se pod různými značkami.

GRAVITAČNÍ VINAŘSTVÍ
Je to nejšetrnější způsob zpracování hroznů s minimem zásahů čerpadel, je zde využita gravitační síla.Zpracování začíná nahoře nad lisem,poté jde samospádem do z lisu a z něj jde samospádem do tanků.

GROSSLAGE
(německy) Vinařská oblast v Německu, která je součástí většího distriktu nebo oblasti zvané Bereich (německy „viniční trať“)